Dependenţa de jocuri de noroc

dependenta de jocuri de noroc

Desigur, a juca din când în când la loterie, a paria banii de o bere pe un meci important sau o seara de poker cu prietenii nu se poate numi dependenţă.

Însă atunci când nevoia de juca este atât de mare încât incepe să pună stăpânire pe noi, iar comportamentul nostru devine distructiv, merită să facem un pas înapoi şi să reevaluăm situaţia.

Cu o frecvenţă de 2 până la 3% din populaţie, jocul patologic de noroc poate reprezenta o problemă seriosă, cu consecinţe grave la nivel personal.

Indicii

Există câteva indicii care pot sugera prezenţa unei probleme cu jocul de noroc:

  • jocul de noroc afectează celelalte aspecte ale vieţii precum viaţa de familie, relaţiile sociale, activitatea profesională
  • sustragerea de bani din casă pentru a juca
  • acumularea de datorii
  • minciuna frecventă pentru a face rost de bani
  • parierea unor sume din ce în ce mai mari pentru a obţine aceeaşi senzaţie

Tipar

Chiar dacă pot exista variaţii mari de manifestare de la o persoană la alta, dependenţa de jocuri de noroc respectă în general următorul cerc vicios:

jocul patologic de noroc

Înlănţuirea comportamentală în jocul patologic de noroc

Aşa cum se vede în imagine, cercul vicios începe adesea de la o situatie emoţională neplăcută – te plictiseşti, te simţi deprimat, enervat, îngrijorat, etc. În această situaţie, pot reapărea automat gândurile legate de jocurile de noroc; acestea înclină balanţa decizională în favoarea opţiunii de juca din nou, fie pentru a scăpa sau a te detaşa de starea emoţională sau de situaţia în care te aflii, fie pentru a căuta stări pozitive (bucurie, provocare, “senzaţii tari”). De menţionat aici că situaţia declanşatoare poate consta şi în faptul că te cheamă un amic la jocuri.

Odată ajuns în cazino, îţi va fi mult mai greu să întrerupi lanţul comportamental. Poate vei începe cu sume mici, eventual spunându-ţi în gând: “doar 10 lei”. Însă, după cum se vede în imagine, cei 10 lei pot creşte semnificativ şi dacă vei câştiga şi dacă vei pierde.

Ne oprim aici cu descrierea deoarece suntem convinşi ca restul cercului îţi este mult prea familiar pentru a avea nevoie de descrieri suplimentare.

Complicaţii

Rareori se întâmplă ca dependenţa de jocuri de noroc să fie singura problemă. Cel mai adesea, aceasta se asociază cu alte dependenţe (de alcool, droguri, tutun) şi/sau cu depresia. Toate acestea fac cu atât mai importantă intervenţia timpurie.

Tratament

Intervenţia psihoterapeutică de tip cognitiv-comportamental este foarte eficientă în cazul acestei dependenţe; asta dacă, desigur, există şi angajamentul clientului.

În cadrul terapiei, care are o durată medie de 12-15 sedinţe, se va începe prin evaluarea particularităţilor emoţionale, comportamentale şi cognitive (de gândire) ale problemei specifice fiecărui client. Pe parcursul următoarelor şedinţe vor fi învăţate strategii clare pentru fiecare din componentele cercului vicios (lanţul comportamental de mai sus). Astfel clientul va învaţa cum să facă managementul emoţiilor şi situaţiilor declanşatoare, cum să-şi identifice, să-şi analizeze şi să-şi corecteze erorile de gândire legate de tentaţia de a juca. Vor fi exersate şi strategii de evitare a capcanelor de genul “bag doar 10 lei şi apoi plec” sau “trebuie să-mi recuperez banii pierduţi”. Împreună cu terapeutul vor fi identificate şi implementate activităţi alternative mai constructive, dar care să aducă satisfacţie clientului. În ultimele două şedinţe ne vom concentra pe prevenirea recăderilor, adică ne vom asigura că după încheierea terapiei clientul are deprinderile necesare pentru a preveni pe cont propriu reapariţia problemei în viitor.

Dacă crezi că ai o problemă cu jocurile de noroc, te aşteptăm să ne contactezi pentru mai multe informaţii sau pentru o programare.

.

Share

Comments are closed.