Când ai o carie mergi la dentist. Când ai o infecţie mergi la medic. Când ai o problemă emoţională te aşteptăm la noi, la psiholog.
Ce este o problemă emoţională
Emoţiile sunt cele care îţi colorează experienţa. Bucuria, frica, entuziasmul, deprimarea, teama, vinovăţia, ingrijorarea. Acestea sunt toate emoţii pe care le trăim. Uneori însă, experienţa noastră este dominată de emoţii negative sau chiar de o singură emoţie, cum ar fi frica sau deprimarea.
Atunci viaţa îşi pierde din culoare. Zilele, activitatea, munca, viaţa socială, cad sub umbrela emoţiei respective. Atunci vorbim despre o problemă emoţională.
Un exemplu
Anxietatea socială este o tulburare emoţională foarte des întâlnită. Ea se referă la teama de a cunoaşte persoane noi, de a fi judecat de către ceilalţi de a performa în faţa altor oameni. Această teamă de judecata celorlalţi poate afecta serios munca persoanei – îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil să ţină discursuri sau prezentări în faţa unui auditoriu, viaţa socială – va evita petrecerile, grupurile de oameni, cunoaşterea unei persoane de sex opus. În acest context bucuria îşi va face cu greu loc.
Probleme emoţionale în care terapia te poate ajuta
- Depresie
- Anxietate – îngrijorări exagerate legate de pericole potenţiale
- Atacuri de panică
- Sentimente puternice de vinovăţie
- Fobie – teama exagerată de anumite obiecte, situaţii – spaţii închise, lift, întâlnirea unei persoane străine sau animale – câini, pisici, păianjeni etc.
- Furie
Comportamente de care ai vrea să scapi
Dar uneori nu observi emoţia, vezi un comportament. Abuzul de alcool, mâncatul compulsiv, evitarea anumitor situaţii, angajarea în comportamente de risc, amânarea sarcinilor importante (procrastinarea) sunt doar câteva din obiceiurile care îţi pot face viaţa mai grea.
Pe lângâ acestea sunt şi aşa numitele vicii: fumatul, dependenţa de jocuri de noroc, dependenţa de droguri şi alte dependenţe.
Majoritatea acestor comportamente au în spate o problemă emoţională.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală te poate învăţa cum să remediezi problemele emoţionale cu care te confrunţi şi cum să înlocuieşti obiceiurile nedorite cu altele benefice pentru tine.
Simptome fizice dar cauze emoţionale
Citeşte simptomele de mai jos.
- Durere în piept
- Senzaţia de gol în stomac
- Frisoane
- Furnicături
- Insomnie
- Migrene
- Respiraţie accelerată
Nu-i aşa că îţi vine să chemi salvarea?
Este adevărat că de cele mai multe ori aceste simptome indică o boală somatică, de competenţa medicului. La fel de bine, unele din simptomele de mai sus, pot indica un atac de panică, altele o depresie, altele o stare de stres. Aşadar, dacă medicul a exclus o cauză somatică, iar tu ai în continuare anumite simptome fizice, poate fi o idee bună să programezi o consultaţie şi la psiholog.
Dificultăţi sexuale
Psihoterapia individuală este indicată şi în anumite probleme sexuale precum:
- disfuncţie erectilă
- absenţa orgasmului la femei
- ejaculare precoce
Creşte-ţi calitatea vieţii şi atinge-ţi potenţialul
Un ultim mod în care terapia te poate ajuta este prin a te învăţa cum să transformi o viaţă bună în una şi mai bună. Poţi deprinde acele obiceiuri sănătoase care te fac o persoană fericită. Poţi să-ţi dezvolţi acele abilităţi care aduc un plus de valoare vieții tale.
Aşadar, fie că eşti în căutarea unei rezolvări, fie că vrei să te înţelegi mai bine sau să-ţi atingi potenţialul maxim, poţi programa chiar acum o consultaţie.