Bucuria sărbătorilor de iarnă – adevăr sau iluzie?

A venit timpul să ne bucurăm! E perioada sărbătorilor! Însă… cum se face că simțim că nu avem stare sau că, din contră, suntem lipsiți de energie? Vrem să ne odihnim… și totuși, nu putem, ne simțim parcă… vinovați!

Pe cei mai mulți dintre noi, perioada aceasta a anului ne găsește fiind ocupați să facem toate treburile ca la carte: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei dragi, să ne finalizăm proiectele la muncă, să gătim multe și delicioase mâncăruri, ș.a.m.d. Fără ajutorul renilor lui Moș Crăciun, este destul de dificil să menținem totul în ordine și să ne iasă așa cum ne dorim. Apoi, când suntem în plină sărbătoare de iarnă, am devenit atât de obosiți în graba noastră de a pregăti totul, încât ne e greu să ne relaxăm sau să ne bucurăm de tradițiile și obiceiurile specifice.

Perioada sărbătorilor de iarnă creează așteptări… atât din partea noastră, cât și din partea celorlalți, aduce cu sine presiunea de a fi fericit, așa cum se presupune că ar trebui să fim. Însă, prin agitația aceasta continuă, mintea ne zboară în mod haotic la diverse lucruri, mai cu seamă la cele pe care nu am reușit să le facem sau cele care nu merg cum ne dorim. Astfel, uităm care este scopul principal al sărbătorilor de iarnă, și anume, acela de a sărbători: nu prin cadouri scumpe și bunuri materiale, ci prin prezență și conexiune interumană. Este un bun prilej pentru a pune accent pe relații, emoții/mediu/anturaj, mai degrabă decât pe aspecte materiale (și strălucitoare).

Sărbătorile îndeamnă la momente de reuniune: atât cu tine însuți, cât și cu cei dragi și aduc în prim-plan simplitățile vieții. Pentru acestea, vă propunem câteva idei de valorificat pentru a nu neglija starea de bine și bucuria în această perioadă agitată.

 

Cum să te bucuri de sărbători

Fă-ți timp pentru ceea ce contează cu adevărat pentru tine. A petrece timp cu familia și cu prietenii poate fi cel mai important lucru pentru tine acum. Fă-ți timp pentru asta și începe cu acest lucru înainte de începerea propriu-zisă a sărbătorilor. Identifică care sunt nevoile tale. Întreabă-te „La sfârșitul acestor sărbători, cum voi vrea să pot spune că m-am simțit?”, „Ce vreau să spun că am făcut?”. Dacă-ți dorești să petreci mai mult timp cu familia, gândește-te ce activități v-ar putea ajuta pentru a vă aduce mai aproape și a petrece împreună un timp de calitate, ce angajamente familiale vă pot îndeplini aceste nevoi (ex. întâlniri lungi cu familia extinsă vs întâlniri scurte cu câteva rude). Dacă întâlnirile cu prietenii sunt cele pe care ți le dorești, atunci organizează mai multe întâlniri decât de obicei sau să aveți întâlniri tematice (o petrecere, a găti niște fursecuri, a pregăti ornamente hand-made). Nu trebuie să fie elaborate, iar acestea pot fi un bun prilej de a cunoaște persoane noi dacă prietenii aduc prieteni de-ai lor.

Fă un plan dacă există factori declanșatori pentru anumite dificultăți personale. Spre exemplu, dacă te confrunți cu anumite tulburări de alimentație sau digestie, cea mai bună soluție pentru a evita experiențele neplăcute este de a planifica din timp. Stabilește-ți activitățile astfel încât să nu îți creeze neplăceri, timpul petrecut în jurul anumitor factori (spre exemplu, în fața meselor copioase), gândește-te la o persoană de încredere la care poți apela dacă ai nevoie de ajutor, ș.a.m.d.

Păstrează-ți spiritul Crăciunului în minte! Nu e nevoie să ai o anumită orientare religioasă pentru a aprecia aceste sărbători sau pentru a te bucura de ele. Unii sărbătoresc specificul Crăciunului ca sărbătoare religioasă și tradiție, în timp ce alții sărbătoresc spiritul de altruism. Indiferent de abordarea Crăciunului, sărbătoarea îndeamnă la relaționare și la timp petrecut alături de oameni, nicidecum la singurătate. Orice alegi să faci, încearcă să-ți amintești motivul pentru care faci acel lucru, spre exemplu, de ce îți vizitezi familia sau de ce îți iei liber de la muncă, ce îți dorești să faci prin activitățile acestea. De obicei, când oferim ceva unei persoane – cum ar fi o donație, un cadou, o mică atenție – ne simțim mai bine, mai împăcați cu noi înșine. Așadar, orientarea către ceilalți ne poate ajuta să adăugăm un plus de valoare acestei perioade de sărbătoare.

Petrece timp cu tine pentru a reflecta. Petrece un timp în contemplare și reflecție personală pentru a te înțelege mai bine: ce comportamente obișnuiești să faci, cum le faci, de ce anume le faci. Reflecția te ajută să fii în contact cu trăirile tale interioare și să optimizezi anumite aspecte de care nu ești mulțumit.

Diminuează așteptările pe care le ai de la aceste sărbători. Savurează! În fond, sărbătorile reprezintă un bun prilej de a savura mai mult simplitățile vieții pe care adesea le trecem cu vederea, în agitatul cotidian: savurarea unei cafele bune într-o dimineață rece de iarnă, masa în familie, a povesti pur și simplu cu cei dragi, a te juca jocurile copilăriei cu alții de vârsta ta, a mângâia o pisică. Încearcă să mănânci fursecurile mai încet, să le savurezi gustul, alături de cineva drag. Descrie gustul, mirosul, textura – mai degrabă decât să mănânci multe și să te simți mereu sătul. Când te uiți la decorul de Crăciun de acasă – bradul împodobit, lumânările – încurajează-i pe ceilalți să descrie 1-2 lucruri pe care nu le-au observat înainte la acest decor. Oferă-ți prilejul de a te bucura de simplitate.

Fii un detectiv în a găsi pozitivul și lucrurile frumoase în ceea ce se întâmplă în jurul tău. În loc să te plângi din nou de veșnica mâncare ce nu e pe gustul tău, acordă-ți șansa să îți îndrepți atenția către decorațiunile de Crăciun, vinul fiert aromat cu condimente, ninsoarea ușoară de afară și lasă-te cuprins de curiozitate, ca și cum le-ai vedea pentru prima dată. Ceea ce cauți, găsești. Așadar, dacă vei căuta negativul, îl vei găsi. La fel putem găsi și pozitivul, dar adesea nu-l luăm în seamă.

Dacă vrei să oferi cadouri…

  1. Oferă experiențe! Durează mai mult decât secundele de fericire atunci când primim un cadou. Participarea la un spectacol de Crăciun, o zi pe pârtia de schi, o experiență pe patinoar, construirea unui om de zăpadă – acestea sunt câteva exemple de activități ce se pot transforma în amintiri prețioase. Prieteniile sunt construite și menținute pe baza experiențelor comune.
  2. Optează pentru cadouri personalizate! Gătește ceva bun pentru cei dragi, desenează-le ceva, creează ceva. Pe lângă că este un mod amuzant de a-ți petrece timpul, poți să-ți descoperi abilități noi. De asemenea, poți opta pentru idei creative și personalizate de cadouri.
  3. Oferă și altora! Înscrie-te într-un proiect de voluntariat din preajma sărbătorilor, oferă-te ca voluntar în diverse activități pentru cei nevoiași, fă cumpărături pentru bunici sau pentru alte persoane în vârstă.
  4. Timpul – prezența: un cadou prețios! Cu toții știm că timpul fiecăruia este important, tocmai de aceea petrecerea unui timp de calitate cu cei dragi este un cadou minunat. Idee: planifică o seară cu familia, cu un prieten sau (grup de prieteni) și realizați „cupoane de voie” pentru copiii voștri, de exemplu: „Poți sta cu 20 de minute mai mult seara, înainte să te pui la somn.”

Pe scurt: găsește motive să râzi în fiecare zi, vizitează persoane dragi, bucură-te de sunetul cântecelor de iarnă și de aerul rece de afară, fii curios!

Iar pentru anul nou ce bate la ușă, în loc să bifezi zilele trecute în calendar, câteodată e mai avantajos să îți oferi timp, ocazia de a încetini ritmul vieții și de a te conecta cu cei dragi.

Odată trecute aceste zile, nu mai pot fi recuperate! Tu știi cum să le trăiești din plin?

Share